content top
Cyklookruh Hornoplánskem

Cyklookruh Hornoplánskem

Popis okruhu:

Krátký okruh severněji položenou oblastí Hornoplánska nabízející jedinečnou možnost prohlídky zpřístupněných okrajových částí Vojenského výcvikového prostoru Boletice. Okrajové části vojenského prostoru jsou ale přístupné pouze o víkendech a svátcích!

Cyklovýlet začíná v Horní Plané, v horní části náměstí u kostela sv. Markéty, odkud trasa vede stoupáním po cyklotrase č. 33 na rozcestí u bývalé osady Maňávka. Toto nepříliš dlouhé stoupání je také v podstatě jediným náročnějším na celé trase, dále je terén již převážně rovinatý. Z Maňávky trasa pokračuje na východ po cyklotrase č. 1254 do Hodňova.

Odtud se nám nabízejí dvě krátké alternativy cesty dále do Vojenského výcvikového prostoru Boletice, které se obě sbíhají v Polné na Šumavě. Severněji položená trasa vede stále po cyklotrase č. 1254 vojenským prostorem kolem pěchotní střelnice u bývalé obce Otice, přes Polečnici do Polné na Šumavě.

Jižnější trasa vede od Hodňova po cyklotrase č. 1255 do malebné vísky Olšina a dále kolem stejnojmenného rybníku, který je nejstarším a nejvýše položeným chovným rybníkem v Čechách. Na hrázi rybníka se nachází zrekonstruovaný historický objekt rybářské bašty pocházející z 15. století, v němž se nachází volně přístupná expozice, věnovaná zejména historii a životu obce a samozřejmě i rybníku a rybářství. Podél hranice vojenského prostoru, za rybníkem již trasa vstupuje do prostoru a stáčí se na sever k Polné na Šumavě. Zde stojí za návštěvu místní dochovaný kostel svatého Martina.

Z Polné na Šumavě cesta uhýbá na jih k Černé v Pošumaví po cyklotrase č. 1255. Ve výklenku kostela Neposkvrněného početí Panny Marie stojí více než 200 let stará kamenná socha svatého Jana Nepomuckého, která je chráněnou kulturní památkou. Krátkou odbočkou na konci obce u obecní pláže (před náspem přes zátoku Lipenského jezera) můžeme navštívit Adventure Park v Černé v Pošumaví – lanový park umožňující každému návštěvníkovi vyzkoušet si fyzickou a psychickou připravenost.

Zpět do Horní Plané se trasa vrací po páteřní Šumavské (Polipenské) magistrále – cyklotrase č. 33 – přes osady Hůrka, Karlovy Dvory a Jenišov.

Zajímavosti na trase:

Památník – rodný dům Adalberta Stiftera v Horní Plané

Rodný dům „básníka Šumavy“ Adalberta Stiftera č. 21 pochází ze 17. století. Do konce roku 1904 byl dům ve vlastnictví členů Stifterovy rodiny, v roce 1910 jej zakoupila obec Horní Planá. V roce 1934 dům vyhořel a krátce po požáru byly zahájeny práce na jeho rekonstrukci. Po uvedení do původní podoby sloužil jako obecní knihovna a byt. Od roku 1956 začaly přípravy na zřízení muzejního památníku, sloužícího ke sblížení národů a kulturních styků s cizinou, který zde byl slavnostně otevřen 23. října 1960. V průběhu dalších let byla memoriální výstava několikrát rozšiřována a měněna. Současná dvojjazyčná expozice „Adalbert Stifter a rodný kraj“ vznikla v roce 2005.

V památníku jsou také pořádány sezónní výstavy, kulturní a společenské akce. Od roku 1960 do roku 2006 sem zavítalo přes 270 tisíc návštěvníků.

Majitelem domu je Město Horní Planá, které se stará o jeho údržbu a opravy. Muzejní památník s expozicí a výstavami spravuje a provozuje Regionální muzeum v Českém Krumlově jako svou pobočku.

http://www.horniplana.cz/rodny-dum-adalberta-stiftera.php

www.museum-krumlov.eu

Stifterův park v Horní Plané

Stifterův park se rozkládá na návrší nad Horní Planou, starém poutním místě Dobrá Voda. Byl založen na konci 19. století jako pocta „básníku Šumavy“ Adalbertu Stifterovi. Součástí areálu je i bývalý tzv. Muzejní park, který navazoval na objekt někdejšího Šumavského muzea.

V areálu se nachází celá řada zajímavých míst – pomník Adalberta Stiftera, kaple Panny Marie Bolestné, studánka zázračné vody, památeční kříž, skalní útvar Selka s mlékem a jiné. Z parku se otevírají krásné pohledy do okolní krajiny. Kromě běžných dřevin se zde nachází i některé zajímavé a hodnotné dřeviny.

http://www.horniplana.cz/clanek.php?id=57

Rybářská bašta na Olšině se stálou expozicí

Rybářská bašta byla asi postavena v první polovině 15. století a její dnešní podobu lze datovat zřejmě do období 18. století. Objekt historické bašty, který je kulturní památkou, je zajímavě situován v prostoru hráze rybníku Olšina a představuje důležitý krajinotvorný a urbanistický prvek. Budova prošla citlivou rekonstrukcí a od roku 2009 je zde otevřena stálá expozice zaměřená na rybářství, lesnictví, myslivost, faunu a flóru Boleticka, osudy obcí Olšina a Hodňov či historii a současnosti státního podniku Vojenské lesy a statky ČR. V části expozice věnované zejména dětským návštěvníkům se nacházejí nejrůznější myslivecká i rybářská zařízení, děti se dozví o životě zvířat v lese i konkrétních druzích zvířat a ptactva, které mohou zahlédnout v okolí či ryb žijících v rybníku i mnoho dalšího. Návštěvníci také mohou seznámit se zaniklými hospodářskými činnostmi na Šumavě, jako bylo plavení dřeva, pálení dřevěného uhlí, výroba rezonančního dřeva apod. Součástí expozice je i videokoutek, kde se promítají filmy spojené s historií území a lesnictvím.

www.vls.cz/olsina/basta-olsina

Kostel sv. Martina v Polné na Šumavě

Původní stavba kostela pochází již z konce 13. století. Z této doby pochází presbytář, loď i věž kostela. Severní boční kaple používaná jako sakristie vznikla při opravě datované do roku 1488, kdy byl kostel dokončen v pozdně gotickém slohu. K renesanční úpravě došlo v r. 1653, kdy byla přestavěna věž kostela. Po roce 1990 došlo k opravě kostela.

Adventure Park Černá v Pošumaví – Lanové centrum

Nachází se ve východní části obce Černá v Pošumaví v zalesněném areálu naproti obecní pláži, a dorazíte k němu po krátké odbočce z cyklotrasy č. 33. Ve výšce až 16 metrů na Vás čeká pořádná porce adrenalinu při zdolávání překážek. Není však důvod se bát. Připravené jsou trasy pro každého, ať jste malí či velcí, odvážnější či opatrnější.

www.adventurepark.cz

 

Cykloturistická infrastruktura na trase:

Půjčovna kol CA Elann; www.chaty-lipno.cz/pujcovna-kol-lipno.php

Cykloservis Radek Ondřík, Horní Planá; www.horniplana.cz/sluzby-v-horni-plane.php

Půjčovna kol Hotel Jenišov, Jenišov (Horní Planá); www.hoteljenisov.cz

 

Půjčovny kol Českých drah – ČD Bike:

Na trase okruhu lze jízdní kola zapůjčit a vrátit v následujících železničních stanicích: Horní Planá, Černá v Pošumaví

Vzhledem ke skutečnosti, že provozní doby a podmínky zapůjčení či vrácení jízdních kol se v jednotlivých železničních stanicích, poskytujících tento druh služeb, mnohdy liší, doporučujeme vám před samotným výletem si s dostatečným časovým předstihem možnosti zapůjčení kol v systému ČD Bike prostudovat přímo na webových stránkách Českých drah www.cd.cz/volny-cas/pujcovny-kol-cd/-5888/ a nejlépe si zapůjčení kol objednat přes internet na stránkách www.pujcovnykol.cz.

 

Zařízení s certifikací Cyklisté vítáni na trase okruhu:

Hotel Na Pláži, Horní Planá; www.hotel-plaz.cz

Wizard´s Club, Černá v Pošumaví; www.wizardsclub.net

Penzion restaurant U Méďů, Hůrka (Horní Planá); www.lipno-hochficht.cz

Hotel Jenišov, Jenišov (Horní Planá); www.hoteljenisov.cz

Hotel Na Jezeře, Jenišov (Horní Planá); www.hotelnajezere.cz

Leave a Reply