content top
Cyklookruh kolem Frymburku

Cyklookruh kolem Frymburku

Popis okruhu:

Krátký okruh okolím turistického centra Frymburk a klidovou částí pravého břehu Lipenského jezera využívající k překonání jezera dvou lipenských přívozů, jež jsou zároveň vítaným zpestřením trasy zejména pro rodiny s dětmi.

Nenáročný rovinatý okruh podél jezera začíná v jedné z hlavních turistických destinací Lipenska, městysu Frymburk, jehož dominantou je kostel sv. Bartoloměje s nápadně vysokou novogotickou věží. Kostel stojící nedaleko frymburského náměstí určitě stojí za prohlídku, stejně tak jako samotné náměstíčko s malým parkem, v němž stojí kašna napájená umělým potokem a pomník „básníka Šumavy“ Adalberta Stiftera.

Samotný výlet začíná přeplutím Lipenského jezera přívozem, jehož kotviště se nachází pouhých zhruba 200 metrů od frymburského náměstí. Po přeplavení na pravý břeh jezera do Frýdavy vás čeká příjemná jízda klidovým územím Chráněné krajinné oblasti Šumava po cyklotrase č. 1019 ve směru na rozcestí U Mostu, a dále po cyklotrase č. 1033 přes Rakovskou zátoku na Kyselov. Na rozcestí u bývalé osady Kyselov odbočíte po cyklotrase č. 1022 a krátkým, zhruba kilometrovým úsekem dorazíte opět k Lipenskému jezeru. Zdejším přívozem se pak přepravíte na levý břeh jezera do Dolní Vltavice, která je zbytkem původního městečka (dnes místní částí Černé v Pošumaví), jehož většina byla zatopena při stavbě vodní nádrže Lipno. Převozní trasa, měřící cca 1,5 km a trvající podle síly větru od 10 do 20 minut, je díky krásným výhledům také velmi atraktivní „vyhlídkovou plavbou“.

Po překonání velmi krátkého (cca 200 m) strmějšího stoupání od jezera pokračuje trasa v délce zhruba 5 km po značené cyklotrase č. 1022 kolem Blíženského lesa přes osadu Bližná do Černé v Pošumaví. V obci na křižovatce u kostela odbočíme doprava a po krátkém úseku po silnici, značené cyklotrase č. 33, vystoupáme kolem obecního úřadu k severnímu okraji obce, kde trasa přechází na místní komunikaci směrem na Muckov. Před Muckovem odbočíme doprava a (stále po cyklotrase č. 33) sjedeme k Pláničskému rybníku a dále pokračujeme k osadě Milná. V osadě můžete navštívit místní rodinnou sklářskou huť, kde si můžete nejen zakoupit originální sklářské výrobky, ale také zdarma nahlédnout přímo do výroby a dokonce si třeba i sami vyfouknout vlastní výrobek, který si pak odnesete na památku jako suvenýr.

Z Milné se trasa přes chatové osady Kovářov, Hrdoňov a Posudov vrací zpět do Frymburku.

Zajímavosti na trase:

Městys Frymburk

Dominantou městyse Frymburk je kostel sv. Bartoloměje. Mezi další významné pamětihodnosti patří například kašna napájená umělým potokem, pomník „básníka Šumavy“ Adalberta Stiftera, anebo morový sloup, které mohou návštěvníci spatřit při procházce po místním náměstí.

Z dalších možností volnočasového vyžití je návštěvníkům k dispozici například veřejná pláž v těsné blízkosti cyklostezky, kterou mohou projíždějící cyklisté v letních měsících využít ke koupání a relaxaci. Dále je zde kupříkladu půjčovna loděk a šlapadel, anebo půjčovna kol pro ty, kteří do regionu přijeli bez vlastního kola.

www.frymburk.info

Sklářská huť Milná

Lipenská sklářská huť Tasta je malá firma rodinného typu, založená v roce 1999 v obci Milná u Frymburka, která navazuje na tradiční výrobku starých českých sklářů. Sklárna vyrábí ručně tvarované a barevné hutnické sklo, mezi tradiční produkty patří kupříkladu vázy, mísy, svícny, květiny, zavlažovače, nejrůznější dekorace apod. Vedle samotné výroby a prodeje provádí sklárna také exkurze s možností návštěvy a nahlédnutí „pod pokličku“ sklářské práce či vytvoření si vlastního sklářského výrobku, který si pak návštěvník odnese jako suvenýr.

www.tasta.cz

Lipenské přívozy

Díky lipenským přívozům, které v letní turistické sezóně jezdí poměrně často (zpravidla každou hodinu prakticky po celý den), si můžete užít jízdu na kole po obou březích „českého moře“ – Lipenského jezera. Vedle přepravy osob a jízdních kol přívozy většinou umožňují také přepravu automobilů či motocyklů a plavba na nich je navíc skvělým zpestřením rodinného výletu zejména pro děti.

Především přívoz mezi Dolní Vltavicí a Kyselovem je díky délce převozní trasy a krásným výhledům na jezero i okolní krajinu velmi atraktivní „vyhlídkovou plavbou“. Účastníkům plavby se zde naskýtají výhledy například na největší ostrov na jezeře – tzv. Tajvan, na nejširší místo jezera mezi Račínem a tzv. „Malým Lipnem“, Lukavickou zátoku, chatové osady Kovářov a Hruštice či úžlabinu směrem na Frymburk, anebo Rakovskou zátoku, kde Lipno při vyšším stavu vody dosahuje až za hranice ČR.

Přívoz Frymburk – Frýdava: www.ifrymburk.info/doprava/

Přívoz Dolní Vltavice – Kyselov: www.privoz-lipno.cz

 

Cykloturistická infrastruktura na trase:

Půjčovna&sport Řezáč – Frymburk; http://pujcovna-frymburk.cz

Lipno Centrum – půjčovna Frymburk; www.lipnocentrum.cz

Půjčovna Cyklorelax – Hotel Relax, Dolní Vltavice; www.cyklorelax.cz

 

Zařízení s certifikací Cyklisté vítáni na trase okruhu:

Wellness Hotel Frymburk; www.hotelfrymburk.cz

Hotel Maxant, Frymburk; www.hotelmaxant.cz

Hotel Vltava, Frymburk; www.hotelvltava.cz

Penzion a restaurace Florian, Frymburk; www.florian-frymburk.cz

Hotel Relax, Dolní Vltavice; www.hotelresortrelax.cz

Wizard´s Club, Černá v Pošumaví; www.wizardsclub.net

Penzion Kovářov, Kovářov (Frymburk); www.penzionkovarov.cz

Leave a Reply