content top
Stožecký cyklookruh

Stožecký cyklookruh

Popis okruhu:

Nenáročný okruh vedoucí ze Stožce přes Nové Údolí a dále směrem na jih podél hranice k památníku Josefa Rosenauera, stavitele významné šumavské technické památky Schwarzenberského plavebního kanálu, sloužícího v minulosti k plavení dřeva. Trasa dále kopíruje Schwarzenberský kanál až na Jelení Vrchy, odkud pokračuje do Nové Pece k počátku Lipenského jezera. Zpět na sever do obce Stožec se vrací po páteřní Šumavské magistrále přes osadu Černý Kříž (železniční stanice).

Cyklookruh je svou délkou a náročností, stejně tak jako vedením po kvalitních asfaltových cyklostezkách, velmi vhodný i pro rodiny s dětmi a méně zdatné cyklisty.

Před samotným začátkem cyklistického výletu doporučujeme v obci Stožec navštívit místní Informační středisko a středisko ekologické výchovy s expozicemi lesních společenstev v Národním parku Šumava, historie Stožecké kaple či stavby Schwarzenberského plavebního kanálu, a venkovním areálem umožňujícím seznámení s „obyvateli“ šumavských lesů i luk. Za návštěvu stojí také nedaleký geopark, v němž se můžete seznámit s typickými šumavskými horninami a geologickými procesy, které v daleké i bližší minulosti budovaly podloží a reliéf Šumavy.

Příjemný a pohodový cyklovýlet, který i se zastávkami s přehledem zvládnete absolvovat za půl dne, začíná u centrálního parkoviště v obci Stožec, odkud vede po cyklotrase č. 1024 na rozcestí u Nového Údolí.

Krátká odbočka (cca 400 m) do Nového Údolí je vítaným zpestřením výletu zejména pro děti a milovníky historické železnice. V této bývalé pohraniční osadě se totiž nachází nejkratší mezinárodní železniční trať na světě! Spolek Pošumavská jižní dráha zde na původním náspu tratě znovupoložil koleje přes státní hranici v délce 105 metrů a obnovil přeshraniční provoz. V turistické sezóně se po této železnici můžete svézt replikou parní lokomotivy, šlapací drezínou a obdržet pamětní jízdenku. Odstavené historické železniční vagony slouží jako minimuzeum pošumavských železnic.

Z Nového Údolí se trasa výletu vrací zpět na rozcestí u Nového Údolí, odkud pokračuje na jih po cyklotrase č. 1023 k začátku Schwarzenberského plavebního kanálu – unikátního technického díla sloužícího v minulosti k plavení dřeva těženého v šumavských lesích. Zde můžete na rozcestí odbočit po červené pěší turistické trase, po níž po zhruba 300 metrech dorazíte k dalšímu rozcestí U Rosenauerovy nádrže. Odtud je již jen cca dalších 120 metrů po modré pěší turistické trase k samotné Rosenauerově nádrži a pomníku věnovanému staviteli Schwarzenberského plavebního kanálu, Ing. Josefu Rosenauerovi.

Po návratu na cyklotrasu č. 1023 trasa výletu kopíruje Schwarzenberský plavební kanál až na Jelení vrchy, přičemž u rozcestí s takzvanou Hučinskou cestou míjí Schwarzenberský horní portál tunelu. Na Jeleních vrších pak v blízkosti centrálního parkoviště můžete obdivovat původní novorenesanční spodní portál tunelu, datovaný do roku 1823, a především zde v turistické sezóně ve stodole jednoho z domů navštívit expozici o Schwarzenberském kanálu.

Z Jeleních vrchů pokračuje trasa výletu po cyklotrase č. 1027 do Nové Pece, která je vhodnou zastávkou pro načerpání energie a občerstvení se před další cestou, směřující zpět do Stožce. Z nedalekého silničního mostu přes Lipenské jezero na severním okraji obce je krásný výhled jak na jezero samotné, tak také na ústí Teplé Vltavy do jezera.

Pro návrat zpět do Stožce je ideální páteřní cyklotrasa č. 33, často nazývaná Šumavská či Polipenská magistrála. Tato nenáročná, rovinatá trasa s několika kříženími železniční tratě vede z rozcestí v Nové Peci na sever přes železniční stanice Ovesná a Pěkná. U železniční stanice Pěkná můžete ještě z trasy krátce odbočit a po cyklotrase č. 1031 po zhruba 900 metrech dorazit k mostu přes Teplou Vltavu. Odměnou za tuto „zajížďku“ vám budou krásné výhledy na tuto matku českých řek, stejně tak jako na okolní rašeliniště.

Zpět na cyklotrase č. 33 ještě před návratem do Stožce projedete železniční stanicí Černý Kříž, známé jako významný, v lesích ukrytý šumavský „železniční uzel“, s nezvykle působící mohutnou staniční budovou, a rovněž jako jedno z nástupních míst na pěší naučnou Medvědí stezku.

Zajímavosti na trase:

Informační středisko a středisko environmentální výchovy Stožec

Informační středisko Národního parku Šumava se stálou expozicí, jejíž hlavním tématem jsou lesní společenstva v národním parku. Na panelech jsou charakterizovány jednotlivé ekosystémy, typičtí zástupci z říše živočichů i rostlin, vývoj lesů a možné negativní vlivy s následkem zániku společenstva. Druhá část expozice se zabývá proměnou krajiny s příchodem člověka, historií území, osudem Stožecké kaple a stavbou Schwarzenberského plavebního kanálu. Na jaře 2009 obohatila expozici vycpanina losa evropského, kterého srazilo vozidlo na Přední Výtoni.

Součástí střediska je také venkovní areál, který je vítaným zpestřením návštěvy zejména pro děti. Areál umožňuje seznámení s obyvateli šumavských lesů i luk, jejich životními nároky a vývojem, ale také skupinové nebo individuální hry na kládě či plácku pro kuličky. V informačním středisku vám ochotně zapůjčí káči, kuličky nebo drápky pro pobavení a zkoušku šikovnosti.

www.npsumava.cz/cz/1111/sekce/is-stozec/

Muzeum Pošumavské jižní dráhy v Novém Údolí

V bývalé pohraniční osadě Nové Údolí, z níž dnes kromě jedné chalupy zbylo pouze malé romantické nádraží, můžete v blízkosti konečné zastávky regionální železniční tratě navštívit muzeum pošumavských lokálek. Vedle této malé expozice se v Novém Údolí nachází nejkratší mezinárodní železnici na světě! Parta nadšenců, sdružená ve spolku Pošumavská jižní dráha, zde na původním náspu tratě znovupoložila koleje přes státní hranici v délce 105 metrů a obnovila přeshraniční provoz.

V letní sezóně a příležitostně i jindy se tak můžete po trati svést replikou parní lokomotivy či šlapací drezínou. Získáte speciální pamětní jízdenku a razítko. Jízdné je dobrovolné a přispívá na údržbu celého areálu.

www.noveudoli.eu

Schwarzenberský plavební kanál

Unikátní technická památka vybudovaná v letech 1789 až 1822 za účelem dopravy pokáceného dřeva ze šumavských lesů k Dunaji a dále do Vídně pro její zásobování palivovým dřívím. Průběh kanálu můžete sledovat po kvalitních, nenáročných a dobře udržovaných cyklotrasách. Na kanálu se dochovaly některé unikátní stavební prvky jako například Rosenauerova nádrž s památníkem věnovaným staviteli kanálu či horní a dolní portál tunelu v blízkosti osady Jelení Vrchy. Na Jeleních Vrších se nachází expozice věnovaná plavebnímu kanálu. V letních měsících se zde také můžete „vrátit do historie“ při ukázkách plavení dřeva.

Rosenauerův pomník

Pomník věnovaný projektantovi Schwarzenberského plavebního kanálu, Ing. Josefu Rosenauerovi, se nachází na začátku Schwarzenberského plavebního kanálu, poblíž stejnojmenné nádrže (tzv. klauzy), téměř na hranicích s Bavorskem. Josef Rosenauer se narodil v roce 1735 ve Chvalšinách a již od mládí sloužil ve schwarzenberských službách. Vyprojektoval první část Schwarzenberského plavebního kanálu dlouhou 40 km, z Jeleních vrchů až k napojení na Dunaj. Kromě tohoto kanálu vyprojektoval i Vchynicko-tetovský kanál u Modravy a další díla, z nichž ale jen některá byla zrealizována.

Tunel Schwarzenberského plavebního kanálu Jelení

Součást Schwarzenberského plavebního kanálu. Slouží k překonání hřbetu nad Jeleními Vrchy. Tunel měří 398 m, původně byl ovšem delší, zkrácen byl při úpravě kanálu pro plavbu dlouhého dřeva. Schwarzenberský kanál, jehož délka je více než 50 km, byl budován ve dvou etapách. Cílem první etapy (1789 – 1793) bylo postavit zařízení, které by napomohlo lepšímu zásobování Vídně palivovým dřevem.

Expozice o Schwarzenberském plavebním kanálu na Jeleních Vrších

Expozice, zřízená obcí Nová Pec a pojmenovaná KANÁL EXPO, se nachází ve stodole domu č.p. 13. Hlavním exponátem výstavy je velká plastická mapa krajiny kolem Schwarzenberského plavebního kanálu, kraje mezi Vltavou na severu a řekou Große Mühl na jihu, mezi Svatým Tomášem na východě a Studenou Vltavou na západě. Na mapě lze rozsvítit „Starý kanál“ od ústí do řeky Große Mühl u Damreithu přes hlavní evropské rozvodí v osadě Růžový Vrch po Jelení Vrchy i „Nový kanál“ od Jeleních Vrchů po potok Světlá voda nedaleko hranic s Bavorskem. Celkem 15 informačních tabulí v expozici poskytuje množství informací nejen o vzniku a historii plavebního kanálu jako takového, ale také obecně o vývoji celé této části jižní Šumavy. Expozice je otevřena v turistické sezóně každý den od 08:00 do 17:00 hodin. Vstupné je dobrovolné.

www.schw-kan.com

Zážitková stezka Areál lesních her

Nedaleko obce Stožec byla vybudována 1,6 km dlouhá pěší okružní trasa, která může být vítaným zpestřením rodinného cyklovýletu. Jízdní kola můžete ponechat u informačního střediska ve Stožci a po cyklostezce č. 33 směrem na Černý Kříž se s dětmi vypravit na zábavné lesní dobrodružství. Stezka začíná cca 1 km od informačního střediska a vrací se do obce Stožec. Vede lesem po nezpevněných pěšinách, částečně po zpevněné cestě. Celá řada interaktivních didaktických prvků se věnuje třem hlavním tématům: život v lese, obnova lesa a význam tlejícího dřeva. Děti se zde naučí poznávat mnoho lesních živočichů a rostlin, zahrají si na stopaře, nahlédnou pod kůru stromů, anebo si vyzkouší jaké je to být datlem.

www.npsumava.cz/cz/1129/8922/clanek/zazitkova-stezka-areal-lesnich-her/

 

Cykloturistická infrastruktura na trase:

MONTY – půjčovna a servis kol, Stožec 20, tel.: 737 444 107, 737 444 019, montypes@tiscali.cz, Pondělí – Neděle 8:00 – 21:00; www.stozec.cz/index.html?p=LNK3002

 

Zařízení s certifikací Cyklisté vítáni na trase okruhu:

Wellness hotel Marlin Nová Pec, www.wellnesshotelmarlin.cz

Leave a Reply