content top
Cyklookruh Vyšebrodskem a dolním Lipenskem

Cyklookruh Vyšebrodskem a dolním Lipenskem

Popis okruhu:

Okruh vedoucí z Vyššího Brodu přírodním parkem Vyšebrodsko a dále ve směru na Spáleniště a Přední Výtoň, přívozem přes jezero do Frymburku a podél jezera do Lipna nad Vltavou. Odtud se okruh navrací podél dolního toku Vltavy pod lipenskou hrází přes Loučovice zpět do Vyššího Brodu.

Výlet začíná ve městě Vyšší Brod, kde před samotným zahájením cyklojízdy doporučujeme navštívit některé z místních pamětihodností. Z nich určitě nejznámější je cisterciácký klášter – jedna z nejvýznamnějších kulturních památek jižních Čech. V rámci prohlídky kláštera můžete navštívit také pobočku Poštovního muzea, umístěnou v klášterním areálu.

Samotnou jízdu zahájíme z horní části vyšebrodského náměstí, odkud po cyklotrase č. 1033 stoupáme směrem k zaniklé osadě Mnichovice. Zhruba po 2,1 km můžeme na rozcestí Pod Martínkovským vrchem ještě odbočit a po zelené pěší turistické stezce navštívit poutní místo s kaplí Panny Marie na skále (Maria Rast am Stein). Po návratu zpět na rozcestí cesta pokračuje na rozcestí Mnichovice, odtud pak stoupáním k bývalým osadám Krásná Pole a Kapličky a dále sjezdem na rozcestí u Spáleniště. Ze Spáleniště pokračujeme po cyklotrase č. 1019 do Přední Výtoně a odtud podél břehu Lipenského jezera na Frýdavu. Ve Frýdavě využijeme k překonání jezera zdejší přívoz, který nás krátkou (cca 5 min.) plavbou dopraví do Frymburku, kde nám místní malebné náměstí s množstvím hospůdek nabízí ideální podmínky k odpočinku a občerstvení, společně s prohlídkou několika místních pamětihodností – kupříkladu kostela sv. Bartoloměje či malého parčíku uprostřed náměstí, v němž stojí kašna napájená umělým potokem a pomník „básníka Šumavy“ Adalberta Stiftera.

Z Frymburku do Lipna nad Vltavou pokračujeme po páteřní cyklostezce č. 33, označované jako „Jezerní“, která je velmi oblíbená také mezi inline bruslaři díky svému kvalitnímu povrch i nenáročnému, ale současně pro jízdu zajímavému profilu. Na mnoha úsecích nabízí trasa atraktivní výhledy na jezero, zhruba 3 km za Frymburkem se nachází zastavení u bronzové sochy Lipenské víly, umístěné na kamenném výběžku na břehu jezera.

Lipno nad Vltavou nabízí rovněž bohaté možnosti občerstvení i volnočasových či adrenalinových aktivit. Pokud tedy máte čas a chuť na krátkou zastávku, můžete zde posedět jak v některé z restaurací či kaváren v místním jachetním přístavu Marina Lipno přímo u cyklostezky, anebo odbočit na náměstí, které tvoří pomyslnou promenádu s mnoha kavárničkami a obchůdky. V těsné blízkosti cyklostezky se nachází Aquaworld Lipno, jehož nabídku koupání a relaxace uvítají zejména rodiny s malými dětmi.

Vyznavačům adrenalinovější zábavy rozhodně doporučujeme zavítat do místního Bikeparku Lipno, který je během letní turistické sezóny již tradičně umístěn na tzv. Jezerní sjezdovce Skiareálu Lipno. Trochu jiný druh adrenalinu pak nabízí Lanový park Lipno, nacházející se nad centrálním parkovištěm u lanové dráhy.

Netradičním zážitkem, který byste si při zastavení v Lipně nad Vltavou rozhodně neměli nechat ujít, je návštěva Stezky korunami stromů, vybudované na vrcholu Kramolín nad obcí, která nabízí návštěvníkům jedinečnou kombinaci zážitků a překrásné výhledy do okolní krajiny.

V rámci pokračování cyklovýletu se vrátíme zpět do Mariny Lipno, projedeme jachetním přístavem a směřujeme dále podél břehu Lipenského jezera kolem přístaviště lodní dopravy na Lipně k přehradní hrázi. Od hráze lipenské přehrady vede trasa výletu klesáním podél levého břehu Vltavy do Loučovic.

Za obcí Loučovice končí asfaltová cesta a začíná jedna z nejkrásnějších částí výletu. V jejím úvodu je sice cedule s upozorněním kolo vést, toto lze však doporučit spíše jen rodičům s malými dětmi; ostatní cyklisté by zde s jízdou neměli mít výraznější problémy. Po kamenité a lesní cestě projíždíme národní přírodní rezervací Čertova stěna – Luč. Nejznámějším skalním útvarem je skalní hradba Čertovy stěny s kamenným mořem, které lze z cyklostezky vidět na protilehlém, pravém břehu Vltavy. Mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem se nachází jedna z nejobtížnějších přírodních vodáckých tratí na světě – Čertovy proudy. Na tomto úseku si přijdou na své také milovníci fotografování; odměnou za několik krátkých zastávek vám budou nádherné momentky okolní krajiny, které budou dozajista unikátním příspěvkem do rodinného alba.

Do Vyššího Brodu se cyklotrasa vrací podél vodní nádrže Lipno II, která slouží k vyrovnávání odtoků z elektrárny na přehradní nádrži Lipno I (Lipenském jezeře).

Zajímavosti na trase:

Cisterciácký klášter a Poštovní muzeum ve Vyšším Brodě

Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě je jednou z nejvýznamnějších kulturních památek jižních Čech. Klášter byl založen roku 1259 Vokem I. z Rožmberka. Na jihozápad od tehdejší osady postupně vyrostla impozantní gotická stavba opevněného kláštera s nádherným klášterním kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Klášter prodělal několik období úpadku, z nichž nejvýznamnější byly ve 14. století (za husitských válek byl klášter vypálen), a druhé polovině 20. století (ve 40. letech byli mniši vyhnáni nacisty a klášter zpustl). Cisterciánský řád se do Vyšebrodského kláštera vrátil po roce 1989 a od té doby se postupně snaží o jeho opravy. V průběhu sezóny (duben – říjen) je klášter přístupný veřejnosti. Prohlídky umožňují vedle klášterního kostela nahlédnout také do dalších cenných prostor, jako jsou postranní a obrazová galerie, knihovní chodba a dva knižní sály: filosofický a teologický.

V areálu kláštera sídlí také pobočka Poštovního muzea s rozsáhlou expozicí dějin poštovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Mezi exponáty návštěvníci naleznou zejména unikátní sbírku poštovních vozů, kočárů a saní, historické poštovní stejnokroje, vývěsní štíty, pokladny, schránky, mapy, ukázky korespondence, staré psací potřeby, výplatní a orážecí stroje či telegrafní, dálnopisné a telefonní přístroje.

www.klastervyssibrod.cz

www.postovnimuzeum.cz

Kaple Panny Marie na skále (Maria Rast am Stein)

Maria Rast am Stein, resp. Maria Rast nebo Panna Marie odpočívající na kameni je mariánské poutní místo nacházející se na severním úbočí Martínkovského vrchu. Na místě stojí kaple Panny Marie Sněžné, obrazárna (původní kaple z roku 1887) a kaple Božího hrobu.

Areál letních sportů v Přední Výtoni

Přímo u Lipenského jezera a cyklistické stezky se nachází Areál letních sportů Albatros nabízející vedle občerstvení během vašeho cyklistického výletu také množství dalších možností volnočasového vyžití. V areálu dále najdete velké přírodní koupaliště s písečnou pláží, infocentrum s možností připojení na internet, ubytování, letní restaurant, půjčovnu sportovních potřeb a několik sportovních ploch (tenisové antukové kurty, volejbalové hřiště, fotbalové hřiště a víceúčelové asfaltové hřiště).

www.areal-sportu.cz

Městys Frymburk

Dominantou městyse Frymburk je kostel sv. Bartoloměje. Mezi další významné pamětihodnosti patří například kašna napájená umělým potokem, pomník „básníka Šumavy“ Adalberta Stiftera, anebo morový sloup, které mohou návštěvníci spatřit při procházce po místním náměstí.

Z dalších možností volnočasového vyžití je návštěvníkům k dispozici například veřejná pláž v těsné blízkosti cyklostezky, kterou mohou projíždějící cyklisté v letních měsících využít ke koupání a relaxaci. Dále je zde kupříkladu půjčovna loděk a šlapadel, anebo půjčovna kol pro ty, kteří do regionu přijeli bez vlastního kola.

www.frymburk.info

Lipenská víla

Nová patronka Lipenského jezera byla umístěna na skalní výběžek u břehu jezera v roce 2011. Jedná se o sochu v životní velikosti, nacházející se zhruba na půli cesty mezi Frymburkem a autokempem Modřín v Lipně nad Vltavou.

Stezka korunami stromů Lipno

První stezka korunami stromů v České republice nabízí návštěvníkům jedinečnou kombinaci zážitků. Na stezce dlouhé 675 metrů, citlivě začleněné do okolní krajiny, naleznete kromě jedinečné vyhlídky ze 40 metrové věže i spoustu dobrodružných zážitků. To vše dělá ze stezky ideální cíl pro výlet aktivních návštěvníků, rodin a seniorů. Vrcholným zážitkem je nejdelší suchý tobogán v České republice v celkové délce 52 metrů.

Ke Stezce korunami stromů Lipno se můžete dostat jak přímo na kole, tak také lanovou dráhou od centrálního parkoviště v Lipně nad Vltavou, autobusem, anebo pěšky po značené trase.

www.stezkakorunamistromu.cz

Bikepark Lipno nad Vltavou

Bikepark v Lipně nad Vltavou, umístěný během letní turistické sezóny již tradičně na tzv. Jezerní sjezdovce Skiareálu Lipno, nabízí možnost adrenalinového dobrodružství na kole pro všechny věkové kategorie s nádherným výhledem na Lipno. K dispozici jsou 3 různé trasy, jak pro zkušené jezdce, tak pro rodiny s dětmi již od 8-mi let. Celková délka tratí je 3 km. V létě je u bikeparku otevřen také mini bikepark se skákacím hradem a animátory pro malé děti. Pokud nemáte vhodný typ kola pro terénní sjezd, nevadí. Veškeré vybavení od chráničů až po speciální kola si můžete zapůjčit přímo na místě. Na začátek bikeparku na vrcholu Kramolína se dostanete pohodlně lanovkou od centrálního parkoviště v obci, na kterou se vejde celá rodina.

www.lipnoservis.cz/active-park-lipno/bikepark-lipno

Lanový park Lipno nad Vltavou

Lanový park v Lipně nad Vltavou nabízí lanový svět plný překážek a je určen pro děti i dospělé. Při bezpečné adrenalinové zábavě lze zažít nevšední zážitky a přesvědčit se o svojí obratnosti a šikovnosti při překonávání překážek v různých výškách. Součástí parku je také umělá lezecká stěna, 150 metrů dlouhý sjezd na rybníkem, anebo trampolína 4v1, na níž lze při skocích až 8 metrů do výšky provádět salta i nejrůznější jiné pohybové kreace a další akrobacie.

www.lipnoservis.cz/active-park-lipno/lanovy-park-lipno

Aquaworld Lipno nad Vltavou s Hopsáriem

Vodní ráj Aquaworld v těsné blízkosti páteřní Jezerní cyklostezky v Marině Lipno je skvělým místem k relaxaci za každého počasí. Po absolvování cyklovýletu, anebo v rámci zastávky v jeho průběhu, si můžete odpočinout ve vířivce a při tom se kochat nádherným výhledem na Lipenské jezero nebo si zaplavat v plaveckém bazénu. K dispozici jsou také finské sauny s vůní bylinkových esencí nebo nejrůznější masáže. Děti se mohou vydovádět na vodní skluzavce a v bazénu s protiproudem. Součástí Aquaworldu je od června 2013 také Hopsárium – rodinné hřiště s množstvím skluzavek, prolézaček a nafukovacích atrakcí, v němž se skvěle vyřádí nejen děti jakéhokoli věku, ale i dospělí návštěvníci.

www.lipnoservis.cz/active-park-lipno/aquaworld-lipno

Vyhlídková plošina v Lipně nad Vltavou

Vyhlídková plošina na skále se nachází zhruba 1,5 km od začátku trasy výletu v jachetním přístavu Marina Lipno, před přehradní hrází. Zejména při západech slunce poskytuje plošina překrásné, romantické výhledy na Lipenské jezero.

Informační centrum vodní elektrárny Lipno

Informační centrum vodní elektrárny Lipno seznamuje návštěvníky s unikátním technickým dílem ukrytým 160 m pod povrchem. Expozice je rozčleněna na několik tematických částí: Povltaví, výstavba vodních elektráren Lipno I a Lipno II a jejich současný provoz. Každou celou hodinu jsou pro skupiny do 48 osob promítány filmy, k dispozici je funkční model elektrárny a zasvěcený odborný výklad zajišťovaný zaměstnanci elektrárny.

V letní turistické sezoně od 15. června do 15. září je infocentrum otevřeno denně od 10 do 16 hodin (poslední prohlídka od 15 hodin). Po zbytek roku je návštěvníků k dispozici na základě předchozí objednávky (písemné, telefonické).

www.cez.cz/cs/kontakty/informacni-centra/ic-lipno.html

Národní přírodní rezervace Čertova stěna – Luč

Čertova stěna je rozsáhlým kamenným mořem, které se tyčí nad hlubokým údolím Vltavy mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem. Tento vzácný geologický útvar vznikl zvětráváním žulového masivu.

Čertovy proudy

Čertovy proudy jsou úsekem řeky Vltavy mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem. Koryto řeky je zde zaplněno množstvím balvanů, u nichž se často vyskytuje jev nazývaný “obří hrnce”. Jedná se o prohlubně, které vznikly vymíláním vodou a zrnky písku. Toto divoké a romantické území vzniklo rozpukáním a erozí částí mohutné Čertovy stěny, která se tyčí nad řekou.

 

Cykloturistická infrastruktura na trase:

Vyšší Brod:

Půjčovna kol Vyšší Brod, kemp Pod Hrází; http://www.ingetour.cz/kempy/vyssi-brod-kemp-pod-hrazi-pujcovna-kol

Přední Výtoň:

Areál letních sportů Přední Výtoň – půjčovna a servis kol; www.areal-sportu.cz

Frymburk:

Půjčovna&sport Řezáč – Frymburk; http://pujcovna-frymburk.cz

Lipno Centrum – půjčovna Frymburk; www.lipnocentrum.cz

Lipno nad Vltavou:

Lipno Centrum – půjčovna Lipno nad Vltavou, areál Marina Lipno; www.lipnocentrum.cz

Půjčovny INTERSPORT Rent Lipno nad Vltavou – kola, elektrokola; www.lipnoservis.cz:

  • půjčovna Kapitanát, přístav Marina Lipno
  • budova Chata Lanovka – půjčovna i servis a oprava kol

Půjčovna elektrokol LODĚNICE LIPNO, Lipno nad Vltavou; www.elektro-skutr.eu/pujcovna-elektrokol2

 

Půjčovny kol Českých drah – ČD Bike:

Na trase okruhu lze jízdní kola zapůjčit a vrátit v následujících železničních stanicích:

Vyšší Brod klášter (pouze pro vrácení kol, půjčení pouze po předchozí objednávce mi. 7 dní předem), Lipno nad Vltavou

Vzhledem ke skutečnosti, že provozní doby a podmínky zapůjčení či vrácení jízdních kol se v jednotlivých železničních stanicích, poskytujících tento druh služeb, mnohdy liší, doporučujeme vám před samotným výletem si s dostatečným časovým předstihem možnosti zapůjčení kol v systému ČD Bike prostudovat přímo na webových stránkách Českých drah www.cd.cz/volny-cas/pujcovny-kol-cd/-5888/ a nejlépe si zapůjčení kol objednat přes internet na stránkách www.pujcovnykol.cz.

 

Zařízení s certifikací Cyklisté vítáni na trase okruhu:

Penzion Hejrov, Přední Výtoň; www.hejrov.cz

Wellness Hotel Frymburk; www.hotelfrymburk.cz

Hotel Maxant, Frymburk; www.hotelmaxant.cz

Hotel Vltava, Frymburk; www.hotelvltava.cz

Penzion a restaurace Florian, Frymburk; www.florian-frymburk.cz

Chata Lanovka, Lipno nad Vltavou; www.chatalanovka.cz

Hospůdka BOBOVKA, Lipno nad Vltavou; www.slideland.cz

Hotel a restaurant Admirál, Lipno nad Vltavou; www.hotel-admiral.cz

Leave a Reply