content top
Centrálním Lipenskem a po lipenských přívozech

Centrálním Lipenskem a po lipenských přívozech

Popis okruhu:

Delší, ale ne příliš náročný okruh vedoucí po obou březích Lipenského jezera, tedy jak pravobřežní klidovou oblastí, tak také po levém břehu přes hlavní turistické destinace. Výchozím bodem trasy je městys Frymburk, odkud se přívozem přejede přes Lipenské jezero na pravý břeh a dále pokračuje podél jezera na severozápad po páteřní pravobřežní cyklotrase. Dalším přívozem v Bližší Lhotě se cyklisté dostanou zpět na levý břeh do města Horní Planá. Odtud vede trasa po páteřní Šumavské (Polipenské) magistrále přes Černou v Pošumaví zpět do Frymburku.

Rovinatý okruh podél jezera začíná v jedné z hlavních turistických destinací Lipenska, městysu Frymburk, jehož dominantou je kostel sv. Bartoloměje s nápadně vysokou novogotickou věží. Kostel stojící nedaleko frymburského náměstí určitě stojí za prohlídku, stejně tak jako samotné náměstíčko s malým parkem, v němž stojí kašna napájená umělým potokem a pomník „básníka Šumavy“ Adalberta Stiftera.

Samotný cyklovýlet začíná přeplutím Lipenského jezera přívozem, jehož kotviště se nachází pouhých zhruba 200 metrů od frymburského náměstí. Po přeplavení na pravý břeh jezera do Frýdavy vede trasa klidovým územím Chráněné krajinné oblasti Šumava po cyklotrase č. 1019 ve směru na rozcestí U Mostu, a dále po cyklotrase č. 1033 přes Rakovskou zátoku a zaniklé osady Kyselov a Horní Pestřice do Přední Zvonkové. Odtud pokračujeme po cyklotrase č. 1020 do Bližší Lhoty, kde pro přeplutí Lipenského jezera na levý břeh do Horní Plané využijeme přívozu.

Město Horní Planá je vhodným místem pro zastávku spojenou s občerstvením a návštěvou místních pamětihodností. Jízdní kola můžeme uzamknout kupříkladu na hornoplánském náměstí u městského úřadu a zpestřit si cyklovýlet návštěvou nedalekého rodného domu „básníka Šumavy“ Adalberta Stiftera se stálou muzejní expozicí věnovanou Horní Plané a jižní Šumavě, anebo krátkou procházkou parkem Adalberta Stiftera, k němuž se dostaneme kolem kostela sv. Markéty v horní části náměstí.

Po návratu na náměstí pokračujeme v cestě po cyklotrase č. 33 krátkým sjezdem zpět směrem k Lipenskému jezeru a dále kolem místní ČOV přes chatovou osadu Jenišov, po jejímž průjezdu překonáme železniční trať a dorazíme k hlavní silnici. Po jejím překonání již jedeme dále po samostatné cyklostezce až do osady Hůrka. Zde od železniční stanice Černá v Pošumaví vede trasa do Černé v Pošumaví zhruba v délce 1,5 km po hlavní silnici, po níž prochází i celou obcí. Šířkové poměry komunikace jsou zde sice dobré, přesto je s ohledem na vysoké intenzity motorové dopravy v letní turistické sezóně zapotřebí dbát při jízdě na kole zvýšené opatrnosti.

Hned po přejetí náspu přes zátoku Lipenského jezera můžeme v Černé v Pošumaví u obecní pláže krátce odbočit z cyklotrasy doprava a udělat si přestávku v jízdě na kole aktivním pobytem v Adventure Parku – lanovém centru umožňujícím návštěvníkům vyzkoušet si fyzickou a psychickou připravenost na nejrůznějších překážkách.

Na severním okraji Černé v Pošumaví trasa přechází na místní komunikaci směrem na Muckov. Před Muckovem odbočíme doprava a (stále po cyklotrase č. 33) sjedeme k Pláničskému rybníku a dále pokračujeme k osadě Milná. V osadě můžete navštívit místní rodinnou sklářskou huť, kde si můžete nejen zakoupit originální sklářské výrobky, ale také zdarma nahlédnout přímo do výroby a dokonce si třeba i sami vyfouknout vlastní výrobek, který si pak odnesete na památku jako suvenýr.

Z Milné se trasa přes chatové osady Kovářov, Hrdoňov a Posudov vrací zpět do Frymburku.

Zajímavosti na trase:

Městys Frymburk

Dominantou městyse Frymburk je kostel sv. Bartoloměje. Mezi další významné pamětihodnosti patří například kašna napájená umělým potokem, pomník „básníka Šumavy“ Adalberta Stiftera, anebo morový sloup, které mohou návštěvníci spatřit při procházce po místním náměstí.

Z dalších možností volnočasového vyžití je návštěvníkům k dispozici například veřejná pláž v těsné blízkosti cyklostezky, kterou mohou projíždějící cyklisté v letních měsících využít ke koupání a relaxaci. Dále je zde kupříkladu půjčovna loděk a šlapadel, anebo půjčovna kol pro ty, kteří do regionu přijeli bez vlastního kola.

www.frymburk.info

Lipenské přívozy

Díky lipenským přívozům, které v letní turistické sezóně jezdí poměrně často (zpravidla každou hodinu prakticky po celý den), si můžete užít jízdu na kole po obou březích „českého moře“ – Lipenského jezera. Vedle přepravy osob a jízdních kol přívozy většinou umožňují také přepravu automobilů či motocyklů a plavba na nich je navíc skvělým zpestřením rodinného výletu zejména pro děti.

Přívoz Frymburk – Frýdava: www.ifrymburk.info/doprava/

Přívoz Bližší Lhota – Horní Planá:http://www.horniplana.cz/prevoz-horni-plana-blizsi-lhota.php

Památník – rodný dům Adalberta Stiftera v Horní Plané

Rodný dům „básníka Šumavy“ Adalberta Stiftera č. 21 pochází ze 17. století. Do konce roku 1904 byl dům ve vlastnictví členů Stifterovy rodiny, v roce 1910 jej zakoupila obec Horní Planá. V roce 1934 dům vyhořel a krátce po požáru byly zahájeny práce na jeho rekonstrukci. Po uvedení do původní podoby sloužil jako obecní knihovna a byt. Od roku 1956 začaly přípravy na zřízení muzejního památníku, sloužícího ke sblížení národů a kulturních styků s cizinou, který zde byl slavnostně otevřen 23. října 1960. V průběhu dalších let byla memoriální výstava několikrát rozšiřována a měněna. Současná dvojjazyčná expozice „Adalbert Stifter a rodný kraj“ vznikla v roce 2005.

V památníku jsou také pořádány sezónní výstavy, kulturní a společenské akce. Od roku 1960 do roku 2006 sem zavítalo přes 270 tisíc návštěvníků.

Majitelem domu je Město Horní Planá, které se stará o jeho údržbu a opravy. Muzejní památník s expozicí a výstavami spravuje a provozuje Regionální muzeum v Českém Krumlově jako svou pobočku.

http://www.horniplana.cz/rodny-dum-adalberta-stiftera.php

www.museum-krumlov.eu

Stifterův park v Horní Plané

Stifterův park se rozkládá na návrší nad Horní Planou, starém poutním místě Dobrá Voda. Byl založen na konci 19. století jako pocta „básníku Šumavy“ Adalbertu Stifterovi. Součástí areálu je i bývalý tzv. Muzejní park, který navazoval na objekt někdejšího Šumavského muzea.

V areálu se nachází celá řada zajímavých míst – pomník Adalberta Stiftera, kaple Panny Marie Bolestné, studánka zázračné vody, památeční kříž, skalní útvar Selka s mlékem a jiné. Z parku se otevírají krásné pohledy do okolní krajiny. Kromě běžných dřevin se zde nachází i některé zajímavé a hodnotné dřeviny.

Adventure Park Černá v Pošumaví – Lanové centrum

Nachází se ve východní části obce Černá v Pošumaví v zalesněném areálu naproti obecní pláži, a dorazíte k němu po krátké odbočce z cyklotrasy č. 33. Ve výšce až 16 metrů na Vás čeká pořádná porce adrenalinu při zdolávání překážek. Není však důvod se bát. Připravené jsou trasy pro každého, ať jste malí či velcí, odvážnější či opatrnější.

www.adventurepark.cz

Sklářská huť Milná

Lipenská sklářská huť Tasta je malá firma rodinného typu, založená v roce 1999 v obci Milná u Frymburka, která navazuje na tradiční výrobku starých českých sklářů. Sklárna vyrábí ručně tvarované a barevné hutnické sklo, mezi tradiční produkty patří kupříkladu vázy, mísy, svícny, květiny, zavlažovače, nejrůznější dekorace apod. Vedle samotné výroby a prodeje provádí sklárna také exkurze s možností návštěvy a nahlédnutí „pod pokličku“ sklářské práce či vytvoření si vlastního sklářského výrobku, který si pak návštěvník odnese jako suvenýr.

www.tasta.cz

 

Cykloturistická infrastruktura na trase:

Půjčovna&sport Řezáč – Frymburk; http://pujcovna-frymburk.cz

Lipno Centrum – půjčovna Frymburk; www.lipnocentrum.cz

Půjčovna kol CA Elann, Horní Planá; www.chaty-lipno.cz/pujcovna-kol-lipno.php

Cykloservis Radek Ondřík, Horní Planá; www.horniplana.cz/sluzby-v-horni-plane.php

Půjčovna kol Hotel Jenišov, Jenišov (Horní Planá); www.hoteljenisov.cz

 

Zařízení s certifikací Cyklisté vítáni na trase okruhu:

Wellness Hotel Frymburk; www.hotelfrymburk.cz

Hotel Maxant, Frymburk; www.hotelmaxant.cz

Hotel Vltava, Frymburk; www.hotelvltava.cz

Penzion a restaurace Florian, Frymburk; www.florian-frymburk.cz

Hotel Na Pláži, Horní Planá; www.hotel-plaz.cz

Hotel Jenišov, Jenišov (Horní Planá); www.hoteljenisov.cz

Hotel Na Jezeře, Jenišov (Horní Planá); www.hotelnajezere.cz

Penzion restaurant U Méďů, Hůrka (Horní Planá); www.lipno-hochficht.cz

Wizard´s Club, Černá v Pošumaví; www.wizardsclub.net

Penzion Kovářov, Kovářov (Frymburk); www.penzionkovarov.cz

 

Leave a Reply